Yerba Mate на смак як чай і надає заряд бадьорості, як кава, але технічно це не так.
Сам напій сходить до доколумбової епохи, коли місцеві жителі Гуарані в Парагваї виявили і почали вирощувати рослину Ilex paraguariensis (член сімейства падуб), сушити листя і гілочки і пити їх в гарячій воді. Коли іспанці колонізували Парагвай в сімнадцятому столітті, вони теж пристрастилися до напою, і він став основним експортним товаром країни. Інші країни Південної Америки, такі як Бразилія, Аргентина таі Чилі, також вирощували урожай, і навіть після появи кави та інших видів чаю в Південній Америці Йєрба Мате залишався одним з найпопулярніших напоїв в цьому районі.
Ритуал покликаний об'єднувати і святкувати
Існує освячений століттями ритуал споживання Йєрба Мате - зазвичай в парку або на якомусь іншому місці збору. Цей ритуал описаний в назві Yerba Mate, яке перекладається як «гарбузова трава», що означає спосіб вживання напою. Практика вимагає калебас (посудину з сушеної гарбуза), бомбіллу (спеціальної соломинки для пиття, яка фільтрує чайне листя) і термос для транспортування гарячої води. Під час процесу, люди сидять в колі, і одна людина (званий cebador) наповнює посудину листям приблизно на дві третини, додає трохи теплої води, щоб вивільнити аромат, кладе бомбіллу під кутом (щоб соломинка не забилася) і, нарешті, доливає гарячою водою (кип'ятити не можна). Всі роблять ковток через трубочку (ніколи не використовуйте бомбіллу для перемішування, це вважається нечемним). У міру того, як гарбуз передається, він буде наповнюватися гарячою водою, посилюючи смак листя.
У Південній Америці у кожної людини зазвичай є свій унікальний калебас. Як правило, їх виготовляють із справжніх гарбузів, але вони також можуть бути зроблені з кераміки і дерева і декоративно забарвлені. Бомбілла також можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи срібло, нержавіючу сталь і бамбук.
Звичайно, цей складний процес - не єдиний спосіб пити Йєрба Мате. Так само, як ми п'ємо ранкову каву, багато південноамериканці готують термос із заздалегідь завареним напоєм і п'ють його протягом дня для припливу енергії.
Йєрба Мате, звичайно, перебрався до Європи, і за останні пару років він став популярним інгредієнтом в усьому, від еліксирів для здоров'я до енергетичних напоїв - і його називають не тільки бустером енергії, а й засобом для схуднення і поліпшення травлення.