З чашки гарячого чорного чаю починається ранок багатьох із нас. Напій добре поєднується з молоком, медом, згущеним молоком, відмінно підходить для вживання з солодощами, сирами. А головне – якісний чорний чай дуже смачний у чистому вигляді. У ньому немає гіркоти, а тільки м'яка терпкість із легким медовим присмаком.
Доведено, що чорний чай містить безліч мікроелементів і практично весь перелік відомих вітамінів. Особливо багатий напій на:
- вітамін С (аскорбінова кислота) – має загальнозміцнювальну дію, не руйнується при термічній обробці завдяки зв'язкам з танінами;
- вітамін Р (рутин) – підвищує еластичність стінок судин і капілярів;
- вітамін РР (нікотинова кислота) – має протиалергічну дію;
- вітаміни групи В – важливі складові для роботи нервової системи, забезпечення нормального стану шкіри, волосся, нігтів.
Чорний чай підвищує імунітет завдяки високому вмісту в ньому антиоксидантів, бореться з «поганим» холестерином, знижуючи ризик атеросклерозу. Присутній в напої танін (дубильна кислота) має протизапальну і в'яжучу дію, що позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Крім того, чорний чай багатий на фтор, і його регулярне вживання забезпечує зміцнення зубної емалі та ясен.
Позитивний вплив напій має і на нервову систему. Чорний чай заспокоює, допомагає боротися з втомою, депресивними станами. Кофеїн, що перебуває в напої, м'яко тонізує, забезпечує приплив життєвих сил.
Вчені з'ясували, що присутність у щоденному раціоні чорного чаю допомагає успішно боротися з гіпертонією та істотно знижує ризик інсульту. Здатність розширювати судини головного мозку робить напій ефективним при головних болях і мігрені.
Як обрати чорний чай
Користь чаю безпосередньо залежить від його якості. Визначити хороший чай можна візуально:
- Розмір. Лист повинен бути цілим або різаним, приблизно однакового розміру. Занадто дрібна заварка з домішками говорить про низький сорт чаю.
- Колір. Листя повинні мати темне забарвлення, наближене до чорного. Бурий або коричневий колір спостерігається у старого чаю.
- Форма. Листи чорного чаю скручуються джгутиками. При натисканні повинні зминатися або ламатися на великі шматки, а не кришитися. Якщо лист легко розсипається, це значить, заварка стара, перепалена або зберігалася в неправильних умовах.
Чорний чай в магазині «Мохан»
Крупнолистовий і середньолистовий байховий чорний чай вищого сорту можна купити в нашому інтернет-магазині «Мохан». Продукт виробляється і упаковується безпосередньо на Шрі-Ланці (острів Цейлон). Високу якість чаю гарантує наявність на коробці зображення емблеми з золотим левом.