Любителі чаю діляться на дві категорії людей: ті, хто спокійно розбавляє гарячий напій холодною водою і ті, які категорично не сприймають цього та мають цілий список доказів про шкідливість маніпуляції. Хто правий у цьому питанні та які є альтернативні способи швидко охолодити напій, розповідаємо далі.
Забобони
Традиції чаювання формувалися століттями і, природно, не могли не супроводжуватися забобонами. Наприклад, додавання в гарячий напій холодної води вважалося чаклунським обрядом. Таким способом відьми та маги «розбавляли» й «охолоджували» почуття закоханих. Відомий всім вираз «дім - повна чаша» також пов'язували з чаєм, який необхідно було наливати до країв посуду. Залишити місце в ємності для холодної води означало приректи свій будинок на безгрошів'я і нужду.
Вплив на здоров'я
Основний аргумент в наш час – шкідливий вплив розведеного чаю на роботу шлунка. Раніше дійсно так і було: напій міг викликати розлад. Але причина в тому, що наші бабусі й дідусі додавали в чай сиру воду з-під крану або з колодязя. Сьогодні ж ми вживаємо очищену або бутильовану воду, тому ризик підхопити якусь кишкову інфекцію мінімальний.
Як швидко охолодити чай, щоб не накликати неприємності і отримати користь
Але є ще одне переконання, що розбавлений чай втрачає свою цілісність і користь. Розведений настій виходить менш насиченим і ароматним, а значить містить меншу кількість властивих йому речовин та не приносить повноцінного задоволення.
Наводимо 5 способів, як охолодити чай без додавання води.
Пити з блюдця
Такий варіант чаювання ще має назву «по-купецькому». Напій, налитий в блюдце, швидко остигає за рахунок його малої кількості та великої площі посуду. Таким способом можна пити навіть дуже гарячий чай і не боятися обпектися.
Використовувати дві чашки
Напій охолоне набагато швидше, якщо перелити його в холодну чашку. З фізики відомо, що частина теплової енергії рідини витрачається на нагрів нової ємності, і її температура при цьому знизиться.
Опустити в чай ложку
Схожий принцип й у чайної ложки – також відводить тепло. Щоб напій охолоджувався швидше, можна в ємність опустити відразу кілька холодних ложок.
Поставити на підвіконня
Дієвий спосіб для холодного сезону. Залиште чашку з чаєм біля відчиненого вікна на 3-5 хвилин. Але не відволікайтеся надовго, щоб потім не довелося заварювати новий напій.
Багаторазовий лід
Охолоджувачі багаторазового використання підходять не тільки для охолодження віскі, але й для чаю. Після застосування просто витягніть кубики, промийте їх та покладіть назад до морозильної камери. Багаторазовий лід не тане та не розбавляє рідину.