Кофеїном прийнято називати алкалоїд, що міститься в багатьох рослинах (їх листі, насіння, стеблах). Вперше дана речовина була отримана із зерен кави. Виділити алкалоїд вдалося Фрідлібу Рунге в 1819 р. Він назвав речовину «kaffebase». Кількома роками пізніше вченим вдалося виявити теїн (різновид кофеїну). Речовину отримали з чайного листя. Якщо порівнювати теїн з кофеїном, то перший діє на організм людини трохи інакше, але також надає тонізуючий ефект та дарує бадьорість і енергію.
Які властивості притаманні теїну
Як вивили, чи є кофеїн в зеленому чаї? Робота була проведена в 1827 році французьким хіміком Удрі. В ході експерименту він виділив із чайного листя прозорі кристали з помітною гіркотою в смаку. Спочатку теїн і кофеїн вважали різними речовинами, але в найближчі кілька років було доведено, що їхня структура і характеристики однакові. Пізніше подібні алкалоїди виявили в колі, гуарані, мате і какао-бобах.
Кавовмісні напої дарують бадьорість організму через притуплення роботи рецепторів, в яких виробляється аденозин. Даному гормону властиво накопичуватися в організмі при активній діяльності – так мозок отримує сигнал про те, що людина втомилася, і їй пора відпочити. Якщо уповільнити процес вироблення аденозину, то період бадьорості триває довше.
Кофеїн в зеленому чаї, так само як і в чорному, міститься разом з таніном. В процесі заварювання не проходить повного екстрагування речовини, тому вплив напою на організм виходить м'якшим. За рахунок таніну теїн всмоктується в кров повільніше, а виводиться швидше. Чайний алкалоїд не має властивості накопичуватися в організмі, а кавовий – навпаки. Якщо теїн вживати в помірній кількості, то він:
• подарує бадьорість;
• стимулюватиме активність головного мозку;
• поліпшить процес травлення;
• посприяє розширенню кровоносних судин;
• додасть енергії організму.
Скільки кофеїну в зеленому чаї, а скільки в чорному
Якщо взяти зелений чай, кофеїну в тому самому сорті може міститися в різній кількості. На процентну частку алкалоїду в продукті впливає те, як він вирощувався і перероблявся. Чим менше чайний лист піддається обробці, тим вищий в ньому вміст теїну. Цей факт доведений в дослідженні, які проводилось фахівцями Тайванського медичного коледжу. Вони відібрали понад 30 сортів чаю (серед них китайські і тайванські), та вивчили хімічний склад кожного настою. Для заварювання брали 1 г листя і 100 мл води. За підсумками дослідження було виявлено, що вміст кофеїну в зеленому крупнолистового чаї найвище, а найнижче – в китайських улунах.
Де більше кофеїну: в чаї або в каві
Чи є в чорному чаї кофеїн? Так, і навіть більше, ніж в зеленому! Скільки кофеїну в чорному чаї? Приблизно в 3 рази менше, ніж в каві. Перейдемо до цифр. У чашці зеленого чаю ємністю 200 мл міститься від 25 до 50 мг кофеїну, а в аналогічному обсязі чорного – від 30 до 100 мг. В одній порції еспресо міститься 90-150 мг алкалоїду. Нагадаємо, що для організму людини безпечною вважається доза кофеїну, що не перевищує 400 мг на добу.