Вранці не всі знаходять час на приготування ароматної кави в турці. І тоді на допомогу приходить розчинна: поклав ложку гранул або порошку в чашку, залив гарячою водою — і готово! Однак у «швидкого» напою величезні юрби противників. Хтось упевнений, що він повний шкідливих домішок, а хтось не вважає його за каву взагалі.
Розповідаємо, чим насправді корисний цей напій і чому він має право конкурувати із зерновим. Отже, розчинна кава…
За складом майже ідентична зерновій
Розчинну каву виробляють із кавових зерен, які проходять суворий відбір та контроль якості. У ньому не повинно бути консервантів, барвників, ароматизаторів та стабілізаторів. Тому звертайте увагу до складу.
У процесі виробництва з розчинного аналога випаровуються ефірні олії, які наділяють зерновий напій особливим ароматом та смаком. Однак, хоч і в менших пропорціях, кава містить ті ж корисні речовини: вітаміни групи В, мінерали, вуглеводи, антиоксиданти та кофеїн.
Багата на антиоксиданти
Будь-яка якісна кава — джерело антиоксидантів: хлорогенової кислоти, гідрокоричних кислот, таніну, фенольних сполук та поліфенолів. Вони необхідні організму, щоб захищатися від агресивних вільних радикалів і таким чином зберігати молодість та запобігати розвитку багатьох захворювань.
Вчені провели огляд досліджень про антиоксидантну активність різних напоїв. Розчинній каві вони присудили 2-е місце після еспресо.
Має шість доведених наукою корисних для здоров'я властивостей
Враховуючи, що розчинна кава містить ті ж антиоксиданти і поживні речовини, що і класична, вона може схоже впливати на здоров'я:
- покращувати роботу мозку, уважність та настрій;
- прискорювати метаболізм та допомагати організму спалювати більше калорій;
- знижувати ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона;
- знижувати ризик розвитку діабету 2-го типу;
- покращувати здоров'я печінки;
- покращувати психічне здоров'я.
Важливо врахувати, що дослідження користі кави переважно носять спостережний характер. Вчені заявляють, що напій не може стати профілактикою будь-яких захворювань.
Містить менше кофеїну, ніж мелений
Розчинна кава — добрий вибір для тих, хто з якихось причин вирішив скоротити споживання кофеїну. Чашка з однією чайною ложкою розчинної кави містить 30-60 мг кофеїну, тоді як той же об'єм меленої - близько 90-140 мг.
Швидко готується
Готувати розчинну каву набагато простіше і швидше, ніж мелена, але є свої хитрощі. Щоб він вийшов справді смачним, додайте в чашку дрібку кориці, мускатного горіха або кардамону до смаку. Потім залийте водою приблизно 85 °C. Можна закип'ятити воду і дати їй охолонути 3-4 хвилини.
Коштує дешевше
Розчинну каву виробляють з більш дешевих сортів арабіки та робусти, що відбивається на ціні продукту. Та й витрата кави на чашку вдвічі менша, ніж зернової, при сумісному розмірі пачки.
Якщо на приготування натуральної кави йде 7 г меленого зерна, то розчинна готується з 2-3 г. Виходить, що з пачки (250 г) меленої кави можна приготувати 36 чашок напою. А з такої ж пачки розчинної – близько 80 чашок.
Довго зберігається
Нероздрукована розчинна кава може зберігатися не менше року. А після розтину упаковки він зберігає властивості та смак протягом 2–3 місяців. Просто тримайте його у скляній ємності у темному сухому місці.
Як пити розчинну каву, щоб отримати користь
Протягом дня рекомендовано вживати не більше 400 мг кофеїну – це близько 3-5 чашок. І враховуйте кофеїн, що надходить до вас з інших джерел – чаю чи шоколаду.
Першу порцію краще пити через 2-3 години після пробудження.
Не пийте каву на голодний шлунок, оскільки вона має підвищену кислотність.
Не зловживайте цукром. Краще додайте в напій прянощі, адже в розчинній каві вони теж доречні.
Як обрати розчинну каву
Вибирайте напій, у складі якого немає нічого, крім самої кави. Частіше порошковий і гранульований мають менш насичений смак і аромат, ніж сублімований. Зверніть увагу на його кристали: вони не повинні злипатися.