Розкажемо про один незвичайний, але досить популярний девайс — гейзерну кавоварку (моку). Як вона працює, яким виробникам варто довіряти і яка в ній виходить кава.
Нічого складного у ній немає. Цей пристрій складається з двох частин – нижньої та верхньої колби. Нижня заповнюється водою, а у верхній збирається напій, отриманий під час готування. Як він туди попадає? Справа в тому, що між двома ємностями розташований фільтр, в який кладуть мелену каву. Нагріваючись, вода під тиском пари потрапляє у верхню частину, проходячи через каву. У верхній колбі знаходиться високий стрижень-гейзер, через який вже готова кава і потрапляє до цього відсіку.
Вважається, що така кавоварка була винайдена в Італії, але це не так. Винахід належить англійцю Самуелю Паркеру. Вигадав він її в 1833 році, а вже через 100 років італієць Альфонсо Біалетті запатентував пристрій у тому вигляді, в якому ми знаємо його сьогодні. Воно отримало назву Moka Express і було запущено у масове виробництво. Найцікавіше питання полягає в тому, для чого він це зробив і завдяки чому ця кавоварка стала такою популярною. Справа в тому, що на той час слово еспресо було на слуху, і однойменний напій набирав популярності. Але машини для приготування були досить громіздкими, небезпечними, використовувалися переважно у роботі кафе та ресторанів.
Так що поява у продажу гейзерної кавоварки була доречною, що дозволило багатьом отримувати в домашніх умовах напій, що нагадує за своїми характеристиками цей еспресо. І досі таким пристроєм лишається. Гейзерна кавоварка відрізняється від інших тим, що готує дуже маленьку порцію, схожу на еспресо
Як приготувати каву в гейзерній кавоварці
Все досить просто, швидко та зручно. Механізм готування наступний:
Для початку потрібно змолоти необхідну кількість кави та помістити у фільтр, заповнивши її повністю до країв. Можна, звичайно, використовувати мелену каву, але якщо хочете отримати напій з пінкою, гарний і яскравий аромат, краще брати максимально свіжий помел. Ну а для цих цілей важливо мати під рукою кавомолку.
Далі заливаємо воду у нижню колбу. Щоб прискорити процес приготування і не витрачати час, краще використовувати окріп або теплу воду. Лити потрібно до спеціальної позначки або аварійного клапана, який за потреби спускає тиск у колбі. Якщо перелити через позначку, то не буде простору для утворення пари, яка видавлюватиме гарячу воду нагору.
Після цього кріпимо кошик з кавою, герметично з'єднуємо два циліндри між собою, намагаючись не залишати ніяких проміжків, інакше через отвір почне виходити тиск, і на виході ми отримаємо не якісний напій.
Далі ставимо «гейзер» на плиту та чекаємо. Як тільки колба заповнилася на 50 відсотків, полум'я можна забирати і нижню частину кавоварки опускати в холодну воду, після чого розлити по філіжанках.
Ну і не забуватимемо про догляд. Якою б не була гарною кавоваркою, нижній колбі все одно загрожує окислення. Достатньо мити кавоварку просто теплою водою. Якщо ж у ємність потрапили частки кави, їх можна протерти, прибрати просто пальцем або промивши її засобом, що чистить. Але в жодному разі не використовуйте щітки або металеві губки для миття посуду: так можна лише нашкодити кавоварці, і вона зіпсується раніше. Зберігати її варто в розібраному вигляді, інакше також може початися окислення.
Як вибирати гейзерну кавоварку
Насправді, за функціоналом, всі вони практично ідентичні один одному. Різниця лише у матеріалі, з якого виготовляють гейзерні кавоварки. В основному це нержавіюча сталь чи алюміній.
Заваривши в них каву, ми отримаємо приблизно однаковий напій за смаковою складовою. На наш дилетантський смак, в алюмінієвій каві вийшла менш гірка, але різниця незначна.
Класична гейзерна кавоварка - це алюміній. Така легко нагрівається і також швидко остигає. Але хтось любить з нержавіючої сталі, тому що при неправильному догляді за алюмінієвою кавоваркою вона швидко окислюється та псується.
У гейзерних кавоварок з нержавіючої сталі проблема одна: метал перегрівається, вода починає кипіти агресивно, і кава виходить гіркою. Але якщо дотримуватися рекомендацій і швидко остуджувати колбу в холодній воді, то напій теж вийде добрим.
Головна помилка при виборі гейзерної кавоварки полягає в іншому.
Споживач часто вибирають кавоварку для себе, і людина не розуміє, що на виході отримає невелику порцію 50-70 мл. Або, навпаки, купує велику кавоварку на 6—8 порцій, думаючи, що при необхідності приготує в такій лише дві порції. І це головна помилка, яку роблять при виборі гейзерної кавоварки.
Так що вибирайте кавоварку на необхідну кількість порцій, бажано з алюмінію, а решту – не так важливо.